psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid. De meest voorkomende vorm is te herkennen aan de rode, schilferige plekken die je vooral ziet op de rug, ellebogen, knieën en het hoofd (psoriasis vulgaris). Bij andere vormen van psoriasis kunnen de plekken juist op andere lichaamsdelen ontstaan, zoals in huidplooien als de oksels en bilspleet (psoriasis inversa), alleen rond de haargrens (psoriasis capitis) of op de handpalmen en voetzolen (psoriasis palmoplantaris).

Psoriasis is een relatief veelvoorkomende huidaandoening. Het is ook deels erfelijk. Het komt voor bij mannen en vrouwen en begint meestal tussen het 10e en 30ste levensjaar, al kan het zich eigenlijk op elke leeftijd openbaren.

Hoe ontstaat psoriasis?

Je huid vernieuwt constant. Oude huidcellen worden vervangen door nieuwe.  Normaal doet je huid hier ongeveer een maand over, maar bij psoriasis gaat dit veel sneller: binnen vier tot zes dagen. De huidcellen krijgen hierdoor niet voldoende tijd om uit te groeien. Als deze onvolgroeide cellen de oppervlakte bereiken worden ze zichtbaar als witte schilfers. De huid raakt geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken, en dit geeft de kenmerkende rode, verdikte plekken.

Psoriasis gaat nooit over, het is een chronische aandoening. Vaak wisselen betere en slechtere periodes elkaar af.

Wat kan je zelf doen tegen psoriasis?

Klachten bij psoriasis kunnen verergeren door stress, infecties en beschadigingen van je huid. Goed voor jezelf zorgen is dus belangrijk. Wees extra voorzichtig in de zon zodat je niet verbrandt, en ga liever niet te heet in bad of onder de douche.

Als je last hebt van de schilfers kan een vette crème, op basis van een natuurlijke olie en met een hoog ureum-gehalte, helpen om jeuk te verminderen. Daarnaast kan je bij de (huis)arts en huidspecialist verschillende producten en behandelingen krijgen die kunnen helpen.

Wat kan een arts doen tegen psoriasis?

Een arts zal bij psoriasis vaak een ‘hormoonzalf’ voorschrijven op basis van corticosteroïden. Deze werken sterk ontstekingsremmend en remmen daarnaast ook, in mindere mate, de celdeling van de huid. De zalf helpt meestal goed bij het voorkomen of bestrijden van uitbraken van psoriasis, maar kent ook nadelen. Zo treedt er na verloop van tijd gewenning van de huid op en werkt de zalf huidverdunnend. Bovendien bestrijdt het alleen de symptomen en kan er een heftige uitbraak optreden als je stopt met smeren.

Een ander veelgebruikt middel is vitamine D-derivaten. Deze werken niet zozeer in op ontstekingen, maar wel op de celdeling en huidvernieuwing. Bij dit middel kan het enkele maanden duren voor je effect merkt.

Wat kan een huidspecialist doen tegen psoriasis?

Ook de huidspecialist kan je psoriasis niet doen verdwijnen. Maar er zijn wel mogelijkheden om de klachten te verminderen en om de meest zichtbare plekken op een gezonde manier te camoufleren.

Omdat psoriasis verergert door huidbeschadigingen is het belangrijk om naar een huidspecialist te gaan, iemand die zich echt heeft verdiept in huidverzorging en behandelingen bij huidaandoeningen. Dan weet je zeker dat je de beste behandeling krijgt.

Bij Puuramber werk ik met de producten van Dr. Baumann. Deze producten bevatten allemaal uitsluitend natuurlijke ingrediënten die huideigen en huididentiek zijn. Ze kunnen je huid dus niet beschadigen of irriteren, iets wat bij psoriasis extra belangrijk is. De producten kunnen zowel helpen om de klachten te verminderen als om de rode plekken te camoufleren zodat je zelfverzekerd de deur uit kan.

Heb je vragen over psoriasis?

Heb je vragen over de verzorging van je huid met psoriasis? Of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op: 06-54968682 | amber@puuramber.nl