acné

Acné

Acné (vulgaris) is een huidaandoening die puistjes en mee-eters veroorzaakt. De meeste vormen van acné ontstaan door een teveel aan hormonen. Niet voor niets hebben veel pubers hier last van. Maar ook bij volwassenen kan acné klachten geven.

clownseczeem

Clownseczeem

Clownseczeem, of periorale dermatitis, is een huidaandoening waarbij je rode, jeukende bultjes of puistjes rondom je mond hebt. Soms ontstaan de geïrriteerde plekken ook rond de neus en ogen. Het komt met name voor bij vrouwen tussen de 20 en 45 jaar.

eczeem

Eczeem

Eczeem (dermatitis) is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij de huid er rood, droog en schilferig uit ziet en vaak erg jeukt. Bij sommige vormen van eczeem ontstaan er ook kleine blaasjes. Hoewel eczeem als huidaandoening gekenmerkt wordt, is het eigenlijk geen op zichzelf staande aandoening.

pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid. Vaak zijn de vlekken donkerder dan je natuurlijke huidskleur, soms zijn ze juist lichter. Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken, waaronder: ouderdomsvlekken, zonnevlekken, zwangerschapsmasker (melasma), of de aandoening vitiligo.

psoriasis

Psoriasis

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid. De meest voorkomende vorm is te herkennen aan de rode, schilferige plekken die je vooral ziet op de rug, ellebogen, knieën en het hoofd (psoriasis vulgaris). Bij andere vormen van psoriasis kunnen de plekken juist op andere lichaamsdelen ontstaan.

rosacea

Rosacea

Rosacea is een vervelende aandoening die kan zorgen voor felrode vlekken in het gezicht. De naam betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het kan er een beetje uitzien als acné, maar de twee aandoeningen hebben niks met elkaar te maken. Rosacea komt vooral voor bij volwassenen en is chronisch.