clownseczeem

Wat is clownseczeem?

Clownseczeem, of periorale dermatitis, is een huidaandoening waarbij je rode, jeukende bultjes of puistjes rondom je mond hebt. Soms ontstaan de geïrriteerde plekken ook rond de neus en ogen. Het komt met name voor bij vrouwen tussen de 20 en 45 jaar.

Het kan lastig zijn om clownseczeem te onderscheiden van acné of rosacea. Die aandoeningen geven vergelijkbare klachten. Maar acné ontstaat vaak ook op plekken die bij clownseczeem niet aangedaan zijn, en in tegenstelling tot rosacea is clownseczeem niet chronisch.

Hoe ontstaat clownseczeem?

De bekendste oorzaak van periorale dermatitis is gebruik van crèmes met corticosteroïden. Deze crèmes worden soms gebruikt bij eczeem of andere huidaandoeningen, maar kunnen vanwege de heftige ingrediënten een trigger zijn voor clownseczeem.

Ook andere cosmetica kan een oorzaak zijn, zoals dag- en nachtcrèmes of make-up. Het kan verleidelijk zijn om de plekken te verstoppen met camouflerende producten of om vette crèmes te gebruiken tegen de irritatie, maar dit verergert de klachten dus juist.

Wat kan je zelf doen tegen clownseczeem?

Als je hormoonhoudende zalf gebruikt, specifiek zalf met corticosteroïden, stop dan met het gebruik ervan. Dit is een bekende oorzaak van clownseczeem. In overleg met de arts kan je eventueel afbouwen met de minder sterk hormoonhoudende hydrocortisoncrème, om te ontwennen. Het kan zijn dat de klachten eerst verergeren als je stopt, maar dat hoort erbij.

Stop (ook) met gebruik van andere gezichtscrèmes, vooral vette crèmes. Je kunt je huid reinigen met lauwwarm water of met vetvrije producten van de huidspecialist, zodat je zeker weet dat ze de klachten niet erger kunnen maken.

Wat kan een arts doen tegen clownseczeem?

Je huisarts kan antibiotica voorschrijven in gel-, crème- of tabletvorm. Dit helpt door bacteriën te doden en ontstekingen te bestrijden. Het kan een aantal weken duren voordat je resultaat ziet, de kuur duurt meestal dan ook 6-12 weken.

Wat kan een huidspecialist doen tegen clownseczeem?

Een huidspecialist kan samen met jou bepalen welke verzorgingsproducten optimaal geschikt voor jou zijn. De productlijn van Dr. Baumann is zeer geschikt bij clownseczeem, omdat alle producten uitsluitend natuurlijke, huideigen ingrediënten bevatten. Ze sluiten de huid niet af en irriteren deze ook niet. Hierdoor zijn ze ook bij huidklachten goed te gebruiken.

Daarnaast kan een goede gezichtsbehandeling helpen om je huid te reinigen en te verzorgen, waardoor de klachten sneller kunnen verdwijnen.

Als de clownseczeem eenmaal weg is blijft het vaak ook weg, zolang je voorzichtig bent met gebruik van hormoonhoudende crèmes en (vette) cosmetica. De huidspecialist helpt je graag om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Heb je vragen over clownseczeem?

Heb je vragen over de verzorging van je huid met clownseczeem? Of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op: 06-54968682 | amber@puuramber.nl