acné

Wat is acné?

Acné (vulgaris) is een huidaandoening die puistjes en mee-eters veroorzaakt. De meeste vormen van acné ontstaan door een teveel aan hormonen. Niet voor niets hebben veel pubers hier last van. Maar ook bij volwassenen kan acné klachten geven.

Hoe ontstaan mee-eters en puistjes?

Het teveel aan hormonen zorgt voor verhoogde talgproductie en verhoorning van de huid. Er wordt meer talg aangemaakt en die is ook dikker dan normaal. Dit hoopt zich op en zorgt voor verstopping van de talgkanalen. De mee-eter is het zichtbare resultaat hiervan. De huid raakt steeds verder geïrriteerd en de talgklier zet steeds verder uit, tot hij openbarst. De bacteriën en irriterende vetzuren die daarbij vrijkomen zorgen voor ontstekingen – de kenmerkende pukkels en puistjes.

Wat kan je zelf doen tegen acné?

Helaas is er geen wondermiddel tegen acné. Je hormoonbalans moet herstellen en dat kost tijd. Je kunt gelukkig wel iets doen tegen de symptomen van acné.

Waar je zelf op kunt letten:

  • Krab niet aan mee-eters of puistjes en ga ze zeker niet uitknijpen. Dit kan lelijke littekens geven.
  • Reinig je huid voorzichtig met een milde gel en droog de huid rustig af. Hard wrijven of boenen stimuleert de talgproductie nog meer.
  • Hoe verleidelijk ook, verstop de acné niet onder dikke make-up of cosmetica. Hiermee verstop je de poriën wat het probleem kan verergeren.
  • Gebruik geen acnéproducten uit de supermarkt of drogist. Veel hiervan bevatten alcohol (wat je huid uitdroogt) of minerale olie (wat de huid verstopt). Hierdoor werken ze niet goed of verergeren ze zelfs het probleem.
  • Massages en sauna’s verhogen het ontstekingsrisico. Beter niet doen, dus.

Wat kan een arts doen tegen acné?

De behandeling van acné is afhankelijk van de oorsprong en duur van het probleem. Er zijn diverse middelen beschikbaar voor de verschillende gradaties van de aandoening. Bijvoorbeeld:

  • Crèmes of lotions op basis van salicylzuur of benzoylperoxide. Deze hebben een ontstekingsremmende werking en voorkomen de verstoppingen van de talgklieren.
  • Crèmes, lotions of capsules op basis van antibiotica. Als de acné wat ernstiger is kan antibiotica helpen bij het doden van bacteriën en bestrijden van de ontstekingsreacties.
  • Behandeling met Vitamine A-zuur. Dit wordt alleen ingezet bij zeer ernstige acné omdat het niet zonder gevaar is. Zo mag je als vrouw beslist niet zwanger worden vanwege een groot risico op afwijkingen aan de baby.
  • Voor meisjes/vrouwen, een anticonceptiepil met cyproteroneacetaat. Dit is een progestageen met antiandrogene werking, wat betekent dat het de prikkel tot acnévorming onderdrukt.

Wat kan een huidspecialist doen tegen acné?

De mee-eters en puistjes ontstaan door verstoppingen van de huid. Bij acnéproblemen is het dan ook belangrijk de huid goed te reinigen en te verzorgen. Gezichtsbehandelingen kunnen daarbij helpen. Behandelingen als een dieptereiniging of een fruitzuurpeeling kunnen je huid helpen herstellen van de ontstekingen. Je verhelpt de (hormonale) oorzaak er niet mee, maar vermindert wel de zichtbare gevolgen.

Daarnaast heeft de huidspecialist betere reinigings- en verzorgingsproducten dan je in de supermarkt of drogist vindt. Zelf werk ik met producten van Dr. Baumann en deze adviseer ik ook bij acnéklachten. De producten zijn biologisch en bionoom: huideigen en huididentiek. Ze zullen je huid niet afsluiten of irriteren, maar echt van binnenuit verzorgen. De acnéproducten van Dr. Baumann bevatten ook stoffen die de irriterende vetzuren neutraliseren. Dit vermindert de heftige ontstekingsreacties van je huid.

Heb je vragen over acné?

Heb je vragen over de verzorging van je huid met acné? Of wil je je klachten van puistjes en mee-eters verminderen? Neem gerust contact op: 06-54968682 | amber@puuramber.nl