ouderdomsvlekken

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Als je ouder wordt kunnen er bruine vlekken ontstaan op je huid. Meestal vanaf een jaar of 50, soms al vanaf 30 jaar. Ze ontstaan vaak het eerst op delen van je lichaam die veel aan de zon zijn blootgesteld zoals je gezicht, hals, handrug en onderarm. De vlekken kunnen tot een paar centimeter groot worden, maar zijn over het algemeen onschadelijk.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn, zoals de naam al suggereert, een gevolg van huidveroudering. Zo’n vlek is eigenlijk een ophoping van lipofuscine, een geel tot bruin pigment wat zich op latere leeftijd in de weefsels vormt. Dit ontstaat wanneer onverzadigde vetzuren gaan oxideren. En dat proces wordt weer getriggerd door UV-straling. Dit verklaart waarom de vlekken vooral voorkomen op lichaamsdelen die veel in de zon komen. Als je jonger bent kan je huid deze pigmentophopingen weer afbreken, maar naarmate je ouder wordt lukt dat niet meer en blijven ze zichtbaar.

Door voorzichtig met de zon om te springen en je altijd goed in te smeren kan je het ontstaan van ouderdomsvlekken (deels) tegengaan.

Wat kan je zelf doen tegen ouderdomsvlekken?

Door je huid goed te beschermen tegen de zon verklein je de kans op ouderdomsvlekken. Vermijd de volle zon en gebruik een goede zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.

Als de vlekken eenmaal zijn ontstaan kan je zelf weinig doen om er vanaf te komen. Wel belangrijk is om de vlekken te controleren op kenmerken van melanoom: kleurverschil in de vlek, asymmetrische vorm, grillige randen en groei. Een ouderdomsvlek kan soms lijken op een melanoom, en in dat geval is het belangrijk er op tijd bij te zijn.

Wat kan een huidspecialist doen tegen ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken kunnen goed behandeld worden. Een huidtherapeut of dermatoloog kan een IPL-behandeling, cryotherapie of chemische peeling uitvoeren. Een iets mildere variant van die chemische peeling is de fruitzuurpeeling. Deze kan je ook bij de huidspecialist laten uitvoeren.

Bij een fruitzuurpeeling wordt door middel van fruitzuur de bovenste huidlaag ‘losgeweekt’ van de onderliggende huidlagen. Hierdoor wordt de onderliggende, nieuwe huid zichtbaar en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de ouderdomsvlekken vervagen en lichter worden.

Daarnaast kan je ook bij de huidspecialist terecht voor goede huidverzorgingsproducten. Bij ouderdomsvlekken is cosmetica met een hoog vitamine C- en vitamine E-gehalte belangrijk. Bij puuramber werk ik met de producten van Dr. Baumann, omdat deze producten biologische en bionome ingrediënten bevatten die je huid van binnenuit gezond maken. Deze bevatten ook een goede dosis vitamines. Er zijn zowel verzorgings- als camouflageproducten beschikbaar.

Heb je vragen over ouderdomsvlekken?

Heb je vragen over het voorkomen of behandelen van ouderdomsvlekken? Of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op: 06-54968682 | amber@puuramber.nl